Myšlienky muža

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Poznámka č. 7 – Zbraň alebo ľudská vlastnosť

Každá akcia ma svoje následky. Tento článok napovedá o tom, aké je jednoduché manipulovať okolie vo svoj prospech. Dozviete sa prečo by sme mali byť momentálne všetci vo vezení.

Dovolím si hneď na začiatku napísať jednu dôležitú myšlienku s ktorou bude veľa lúdi nesúhlasiť. Do výskumov, ktoré vyvíjajú nové evolučné zbrane sa v dnešnej dobe leje neskutočné množstvo peňazí. Každý štát chce byť pripravený na tretiu svetovú vojnu a nechce podceniť bezpečnosť svojej vlády a lúdi. Odkedy som začal vnímať dianie vo svete, počúvam ako sa všetci zbroja, koľko má kto leteckých, pozemných jednotiek. Nikdy som však nepochopil prečo ľudia vyvíjajú nove stíhačky, obrnené transportéry, zbrane hromadného ničenia a podobné veci, ktoré ťa zabijú okamžite. Ľudia asi nechápu, čo je najsilnejšou zbraňou, ktorú ovládajú a ktorou dokážu ovládať. Je ich súčasťou už od narodenia. Istotne si pamätáte aspoň jeden film, kde hlavnému hrdinovi unesú člena jeho rodiny a takým spôsobom ho v podstate začnú vlastniť. Čo presne cíti človek v takej situácii ? Bezmocnosť, žiaľ, smútok, beznádej a utrpenie. Presne to je cesta ako človeka poloziť na lopatky čo najjednoduchším spôsobom. Citove vydieranie má oveľa väčšiu silu ako granát, pretože ťa dokáže usmrtiť no ty stále žiješ. Stretávame sa s takýmito situáciami každý deň, no stali sa pre nás samozrejmosťou.

Zoberte si očný kontakt dvoch lúdi ktorí sa práve míňajú na ulici. Oči nám skenujú novú tvár. Pohybujú sa po trojuholníkovej trajektórii kde vrcholy sú oči a ústa. Z jedného obyčajného nevinného pohľadu vyťaží naše podvedomie obrovské množstvo informácií, ktoré sa prejavia v chemickych reakciách prebiehajúcich v mozgu. Naše správanie sa začína meniť a niekto nás práve manipuluje pohľadom. Či je to zámer alebo nevedomosť, deje sa to.

Ďalším príkladom je stále viac vyzývavejšie oblečenie ľudí. Krátka sukňa a hlboký výstrih v mužoch vzbudia záujem, ktorý je podložený našim bytím a fungovaním nášho tela. Avšak aj toto je manipulácia, pretože sme dotlačený ku skutkom prostredníctvom vnemov. Naneštastie alebo na šťastie sa za nesprávne citove správanie nedávajú 2 roky na tvrdo, čo by mimochodom väčšinu z nás dostalo za mreže. Pýtam sa, či je správne že po svete behajú ľudia ktorí zabíjajú lúdi a sú úplne spokojní pretože sa ich žiadny zákon nedotkne.

Predstavte si, ako muž zvádza ženu, využíva pritom jej citové rozpoloženie a priamo si ju privlastňuje prostredníctvom pocitov. Väčšina takýchto lúdi sa narodilo s predispozíciu a ich prah vnímania je podstatne vyšší ako vnímanie ostatných. Sú empatickí a charizmatickí. Dokážu zachytiť tichý krik tvojho tela a mlčky mu odpovedať. To sú tí, ktorých ľudstvo nazýva sukničkári a svine najhrubšieho zrna. Psychicky nátlak vyvíjajú prostredníctvom viet, ktoré ľudia potrebujú počúvať. Takáto situácia samozrejme nastáva aj naopak. Psychicky vyspelejšia žena dokáže vydierať neskúsenejšieho pripadne menej sociálne uvedomelého chalana. Ak by som mal spočítať koľko takýchto beztrestných činov sa na svete udialo od začiatkov existencie homo sapiens a koľko sa ich udeje každý deň, tak by som pravdepodobne musel použiť moderný pekný disk s najvyššou kapacitou aby som ich dokázal uchovať.

Ak by tieto činy začali byt trestné, ľudia by sa naučili jednu dôležitú vec. Menej rozprávať a premýšľať nad svojimi rozhodnutiami. Nebude to však možné, pretože ak ubližujeme fyzicky sú jasne vidieť dôsledky. Pri psychickom útoku je diskutabilné, čo všetko sme obeti spôsobili. Častým dôsledkom takéhoto nátlaku je úplne uzavretie do seba. Akoby sme niekoho zamkli do klietky a držali ho tam zamknutého čo už mimochodom znamená porušenie ľudských práv na slobodu. Čo je najhoršie, ľudia sú takí slabí, že sa v tej malej klietke cítia dobre. A chcú von až keď zistia, že sú v nej zamknutí sami. Čo je teda väčší zločin ? Zlomiť nohu či nadstaviť nitky v cudzej hlave ku svojmu osobnému prospechu ? S manipulovaním sa stretávam každý deň. V škole na ulici, na internete v médiach. Stretávam sa s nimi v slovách slávnych pesničiek aj umeleckých obrazoch. Manipulujú študenti, manažéri, predajcovia aj kupujúci, politici aj bezdomovci.

Nakoniec mi už ostáva iba dodať že manipulácia vychádza z potreby vlastného obohacovania sa. Uvediem aj znaky pomocou ktorých čiastočne dokážete zistiť, že vám niekto vŕta do hlavy. Takže skúsme definovať manipulátora.

  • je egocentrický
  • prenáša zodpovednosť na iných
  • navodzuje pocit viny
  • neformuluje zrozumiteľne svoje požiadavky, potreby
  • odpovedá neurčito
  • mení svoje postoje podľa situácie a podľa osoby, s ktorou komunikuje
  • citovo či inak vydiera alebo sa vyhráža
  • často zo seba robí obeť, aby ho ostatní ľutovali
  • klame
  • často mení tému uprostred rozhovoru
  • neznáša kritiku. Dokáže popierať celkom zrejmé fakty
  • nedbá na práva, potreby a priania druhých
  • ide veľmi dôsledne za svojim cieľom na úkor druhých
  • ľudia, ktorí ho poznajú, o ňom stále hovoria, aj keď nie je prítomný

Poznámky | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014